Omlet nadziewany fasolką szparagową, zielonym groszkiem, czosnkiem i chilli
Składniki
3 jajka
spora garść fasolki szparagowej
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli (suszonej lub świeżej bez pestek)
kilka łyżek świeżego zielonego groszku
1-2 łyżki tartego sera żółtego gouda
2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Jajka umyj i wbij do miski. Ubij trzepaczką kuchenną na jednolitą masę, dodaj wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. Fasolkę szparagową umyj i oczyść. Ugotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE  ze szczyptą soli aż do miękkości. Groszek umyj, a ze strączków wyjmij ziarenka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wlej roztrzepane jajka, ale ich nie mieszaj. Smaż omlet na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważ je łopatką.

Gdy cały omlet zacznie się ścinać, potrząśnij patelnią, aby w całości odkleił się od dna patelni. Przełóż omlet na talerz, posyp chilli, startym serem i ułóż na nim ugotowaną fasolę oraz posyp zielonym groszkiem. Omlet złóż na pół i przełóż z powrotem na patelnię, przykryj pokrywką i dosmaż jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Podawaj od razu, np. z majonezem czosnkowym domowej roboty (alioli)

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Desery