Omlet jaglany z konfiturą ze świeżych truskawek
Składniki
50 g kaszy jaglanej
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 4 krople olejku waniliowego
1 szkl. truskawek pokrojonych na ćwiartki + 2 truskawki do dekoracji
1 łyżka wody
1 łyżeczka ksylitolu
garść borówek
1 łyżka serka mascarpone
1 łyżka oleju np. rzepakowego
1 gałązka melisy
Opis

Ugotuj kaszę jaglaną i ostudź. Truskawki przełóż do rondelka, wlej wodę i zagotuj. Wytworzy się sok. Zmniejsz ogień i gotuj dalej, często mieszając do momentu, aż konfitura zagęści się (ok. 15 min). Zdejmij konfiturę z ognia i dodaj ksylitol.

Jajka wyszoruj pod gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka, dodaj wanilię oraz żółtka. Zmiksuj. Dodaj kaszę i całość delikatnie wymieszaj. Na małą patelnię, np. do naleśników, wlej olej i podgrzej go. Wylej masę jajeczno-jaglaną i wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz ogień i smaż do zarumienienia. Omlet delikatnie zsuń na talerz, przykryj go patelnią i odwróć. Usmaż drugą stronę omletu i ponownie zsuń na talerz.

Wyłóż na omlet konfiturę, serek, borówki i złóż na pół. Ozdób ćwiartkami truskawek oraz melisą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje