Omdlały Imam
Składniki
4 bakłażany
4 cebule
300 g pomidorów
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
kilka gałązek tymianku
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Opis

Cebulę obierz, pokrój w plastry i zrumień na oleju. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekany tymianek.

Nie obrane bakłażany włóż do osolonej gorącej wody i nie dopuszczając do wrzenia trzymaj je pod przykryciem przez ok. 7 min. Bakłażany wyjmij z wody, lekko ostudź i natnij wzdłuż nie rozcinając do końca. Do wewnątrz nacięcia włóż ok. 1/3 przygotowanego farszu z pomidorów. 

Przełóż bakłażany do naczynia żaroodpornego i obłóż pozostałym farszem podlewając 2 łyżkami oleju. Piecz w piekarniku przez ok. 90 min.

Omdlałego Imama możesz podawać na zimno lub gorąco np.: z ziemniakami, ryżem lub z gorącym podpieczonym w piekarniku chlebkiem pita (polecamy wcześniej rozciąć i natrzeć chlebek od wewnątrz masłem czosnkowym).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne