Oliwki w serowej skorupce
Składniki
14 zielonych lub czarnych oliwek
8 cm pora (biała część + liście pora)
1 łyżka grubo tłuczonego pieprzu kolorowego
2 łyki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko surowe
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki bułki tartej
50 g sera żółtego tartego
1/2 szkl. oleju
przyprawy: sól
Opis

Oddziel białko od żółtka i ubij białko na sztywną pianę.
Pietruszkę i białą część pora drobno posiekaj w kosteczkę. Następnie przesyp do miski, dodaj żółtko, starty żółty ser, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj ubite białko i śmietanę – ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj jeszcze ok. 2 łyżek tartej bułki. Z ciasta formuj kulki wielkości małej truskawki. Następnie lekko je spłaszcz i na środku połóż oliwkę. Oblep ją dokładnie ciastem (ciasto musi być zwarte i dość twarde). Na patelni rozgrzej olej i smaż kuleczki, obracając je co jakiś czas łyżką, tak aby równo się usmażyły z każdej strony.

Gotowe oliwki w skorupce przełóż na talerz i poczekaj aż ostygną. W tym czasie włóż liście pora na 2 minuty do dobrze osolonej i wrzącej wody. Następnie wyjmij i przekrój wzdłuż na połowę. Każdy liść posmaruj oliwą z oliwek i obsyp tłuczonym kolorowym pieprzem. Liście zwiń w rulon, zepnij wykałaczką, a następnie nabij od góry na oliwkę. Koreczki podawaj natychmiast np. z sosem czosnkowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne