Przepisy Ogórki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z rodzynkami i kurkumą
Składniki
1/2 kg ogórków
1/4 papryki ostrej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 g kurkumy
100 g rodzynek
70 ml octu winnego jabłkowego
120 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sezamu
2-3 gałązki kolendry
Opis

Ogórki obierz i przekrój na pół, wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, gdyż mają one najwięcej wody. Pokrój ogórki na kawałki wielkości ok. 3-4 cm. Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Papryczkę ostrą przekrój na pół, wytnij pestki.

W rondlu rozgrzej cukier do lekkiego syropu, ale nie karmelu, dodaj cebulę, czosnek ostrą paprykę i kurkumę. Wlej ostrożnie ocet i dodaj sól. Wsyp ogórki i smaż jak konfiturę, aż ogórki zmiękną. Odcedź je z cukrowej zaprawy do miski.

Ponieważ ogórki mają dużo wody, należy pozostały sok jeszcze gotować, aż woda odparuje do konsystencji syropu. Następnie ogórki włóż z powrotem i dalej gotuj przez kilka minut.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj marynowane ogórki i zamknij dobrze pokrywką. Podawaj ogórki do pieczonych mięs na zimno i wędzonych PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE ryb.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4