Przepisy Ogórki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z rodzynkami i kurkumą

Składniki

½ kg ogórków gruntowych
¼ papryki ostrej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 g kurkumy
100 g rodzynek
70 ml octu jabłkowego
120 g cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sezamu
3 gałązki świeżej kolendry

Opis

Ogórki obierz i przekrój na pół, wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, gdyż mają one najwięcej wody. Pokrój ogórki na kawałki wielkości ok. 3-4 cm. Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Papryczkę ostrą przekrój na pół, wytnij pestki.

W rondlu rozgrzej cukier do lekkiego syropu, ale nie karmelu, dodaj cebulę, czosnek ostrą paprykę i kurkumę. Wlej ostrożnie ocet i dodaj sól. Wsyp ogórki i smaż jak konfiturę, aż ogórki zmiękną. Odcedź je z cukrowej zaprawy do miski.

Ponieważ ogórki mają dużo wody, należy pozostały sok jeszcze gotować, aż woda odparuje do konsystencji syropu. Następnie ogórki włóż z powrotem i dalej gotuj przez kilka minut.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj marynowane ogórki i zamknij dobrze pokrywką. Podawaj ogórki do pieczonych mięs na zimno i wędzonych PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE ryb.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8