Ogórki małosolne
Składniki
1 kg ogórków gruntowych
1- 2 łyżki soli kamiennej (1 łyżka na 1 l wody)
koper - koszyczki, łodygi
6 ząbków czosnku
Opis

Sól kamienną rozpuść w gorącej wodzie. Ogórki dokładnie umyj. Na dno glinianego naczynia włóż ok. 3 gałązki kopru. Następnie włóż do środka ogórki, układając je ciasno jeden przy drugim. Dodaj 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół i przykryj koprem. Na ułożonej warstwie połóż kolejne ogórki i ząbki czosnku. Całość zalej wodą tak, aby wszystkie ogórki były zanurzone. Przykryj naczynie i pozostaw w ciepłym, zacienionym miejscu na 24 godz. (w chłodne dni ten proces trwa dłużej). Z każdym następnym dniem smak Twoich ogórków będzie bardziej intensywny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Zupy