Przepisy Ogórki kiszone

Składniki

1 kg ogórków gruntowych

4 ząbki czosnku

2 łodygi kopru z nasionami

2 plastry korzenia chrzanu

2 łyżki soli kamiennej

2 łyżeczki gorczycy

2 liście dębowe, wiśniowe lub czerwonej porzeczki

1 l przegotowanej wody

Dodatkowo:

2 litrowe słoiki

Opis

Ogórki starannie umyj i osusz (nie obcinaj końcówek). Większe i miększe ogórki przed kwaszeniem zalej zimną wodą i odstaw na 30 min, aby stały się bardziej jędrne. Do wyparzonych słoików włóż na dno po 1 łyżeczce gorczycy i 1 ząbku czosnku. Następnie ułóż ogórki, wkładając pomiędzy łodygę kopru i 1 liść dębowy, wiśniowy lub czerwonej porzeczki. Na powierzchni ogórków połóż kolejny ząbek czosnku i 1 plaster chrzanu.

W gorącej wodzie rozpuść sól, a następnie ja przestudź. Ogórki zalej zimną zalewą tak, by w całości przykryła warzywa. Słoiki zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw na 2 dni do ciepłego pomieszczenia. Po tym czasie przenieś ogórki do chłodnego miejsca.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Desery
2 3 4