Ocet jabłkowy
Składniki
​1/2 kg skórek z jabłek
2 łyżki cukru
1/2 l wody
Opis

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Skórki przełóż do słoika i zasyp cukrem, zalej szklanką przegotowanej ciepłej wody, a słoiczek zawiąż gazą złożoną kilka razy. Aby gaza nie spadła, zawiąż ją sznurkiem i gumką. Słoiki odstaw w ciepłe miejsce do momentu aż płyn stanie się czysty, klarowny i kwaśny. Czas fermentacji trwa około 3-4 tygodnie. Po tym czasie ocet przecedź, przelej do butelki i zakorkuj.

Z podanej ilości jabłek otrzymasz ok. 1/2 l octu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy