Obiadowy sos z kurek i piersi kurczaka
Składniki
​450 g filetów z kurczaka
450 g kurek
2 łodygi selera
1/8 kostki masła
1 szkl. wody
1/2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Opis

Kurki umyj i oczyść dokładnie (warto przepłukać kurki 2 razy w ciepłej wodzie z dodatkiem garści soli). Kurki przełóż do miski, zasyp je ok. 2 łyżkami soli i pozostaw na 1 godz., aby puściły sok.

Ząbek czosnku drobno posiekaj. Łodygę selera umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Filet z piersi kurczaka umyj, oczyść z błon i resztek kości, a następnie pokrój w długie cieniutkie paseczki.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć mięso i smaż je na rumiano. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i chilli. Na patelnię z kurczakiem dodaj masło, odsączone kurki, czosnek oraz startą łodygę selera. Wszystko razem podsmaż (ok. 5 min) i zalej wodą. Posyp wodę mąką, wymieszaj szybko i dokładnie, aby nie grudek i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 20 min.

Pod koniec dodaj gałkę muszkatołową i dopraw w razie potrzeby. Gorący sos podawaj z ziemniakami, ryżem lub makaronem z ulubionymi surówkami lub sałatkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery