Przepisy Obiadowy sos z kurek i piersi kurczaka

Składniki

​450 g filetów z kurczaka

450 g kurek

2 łodygi selera

1/8 kostki masła

1 szkl. wody

1/2 łyżki mąki pszennej

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

Opis

Kurki umyj i oczyść dokładnie (warto przepłukać kurki 2 razy w ciepłej wodzie z dodatkiem garści soli). Kurki przełóż do miski, zasyp je ok. 2 łyżkami soli i pozostaw na 1 godz., aby puściły sok.

Ząbek czosnku drobno posiekaj. Łodygę selera umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Filet z piersi kurczaka umyj, oczyść z błon i resztek kości, a następnie pokrój w długie cieniutkie paseczki.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć mięso i smaż je na rumiano. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i chilli. Na patelnię z kurczakiem dodaj masło, odsączone kurki, czosnek oraz startą łodygę selera. Wszystko razem podsmaż (ok. 5 min) i zalej wodą. Posyp wodę mąką, wymieszaj szybko i dokładnie, aby nie grudek i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 20 min.

Pod koniec dodaj gałkę muszkatołową i dopraw w razie potrzeby. Gorący sos podawaj z ziemniakami, ryżem lub makaronem z ulubionymi surówkami lub sałatkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4