Przepisy Napoleonki

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

cukier puder do posypania

Krem:

3 jajka 

50 g masła

1/2 szklanki cukru

2 szklanki  mleka

4-5 płaskich łyżek mąki 

Opis

Przygotuj krem: 1 jajko i 2 żółtka utrzyj z cukrem (nie wyrzucaj białek, które pozostały). 1,5 szklanki mleka zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką i stale mieszając wlej do gorącego mleka. Ponownie zagotuj całość. Następnie delikatnie połącz mleko z jajkami, dodaj masło i podgrzewaj w garnuszku stale mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej budyniowej masy.

Ciasto francuskie podziel na dwie części. Posmaruj je białkiem, które pozostało z przygotowania masy i piecz według wskazówek na opakowaniu. Ostudzone ciasto przełóż tężejącym kremem i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Pokrój na kwadraty. Posyp z wierzchu cukrem pudrem przez sitko.

Możesz również zrobić krem ze śmietanki kremówki:  ubijaj 2 szklanki śmietanki z 5 łyżkami cukru, a następnie schłodź. Tak przygotowanym kremem przełóż płaty z ciasta francuskiego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4