Naleśniki ze szpinakiem
Składniki
Ciasto:
1 i 1/2 szkl. mleka
1 szkl. mąki
1 jajko
kilka łyżek parmezanu do posypania
oliwa z oliwek do polania naleśników
przyprawy: sól, pieprz
Farsz:
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
50 g jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opis

Przygotuj ciasto: mleko wlej do miski, wbij jajko i dobrze wymieszaj składniki. Stopniowo dodawaj mąkę, nie przerywając mieszania, przypraw do smaku. Odstaw ciasto na ok. 15 min, aby odpoczęło. Po tym czasie wymieszaj ponownie i smaż naleśniki na kilku kroplach oliwy.

Przygotuj farsz: szpinak dobrze oczyść w zimnej wodzie, podcinaj twarde łodyżki i mokry wrzuć na oliwę. Kiedy puści sok, poczekaj aż wyparuje i zacznie zmniejszać swą objętość. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i jogurt, dopraw solą i pieprzem – chwilkę podsmaż.

Usmażone naleśniki nadziewaj farszem i zwijaj w rulon. Wierch posyp parmezanem i polej oliwą. Naleśniki możesz lekko podsmażyć przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy