Naleśniki zapiekane z polędwiczkami wieprzowymi
Składniki
Naleśniki:
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
3/4 szkl. wody np. gazowanej
2 jajka (rozmiar L)
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oleju
szczypta soli
szczypta pieprzu
Farsz:
400 g polędwiczek wieprzowych
1/2 średniej papryki, np. czerwonej
3/4 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów pokrojonych (400 g)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
200 g mozzarelli lub innego dobrze topiącego się sera
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry do smaku
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
1 puszka pomidorów (400 g)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Składniki na naleśniki miksuj na jednolitą masę. Odstaw ciasto na 10 minut. Rozgrzej patelnię. Jeżeli posiadasz dobrą nieprzywierającą patelnię, nie musisz już dodawać oleju do smażenia. Kolejno smaż naleśniki. Pamiętaj, że wilgotność mąki ma wpływ na ciasto naleśników. Usmaż na próbę jednego naleśnika i w razie konieczności dodaj do niego jeszcze odrobinę mąki, by zyskać idealne ciasto.

Polędwicę pokrój w cienkie paseczki. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i krótko obsmaż polędwicę. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż do zeszklenia warzyw. Dodaj paprykę, pomidory, kukurydzę i duś do zagęszczenia sosu (ok. 15 minut). Dopraw curry, solą i pieprzem.

W międzyczasie przygotuj sos. Przełóż do małego garnka pomidory, dodaj zioła i duś do zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser do miski.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (z funkcją góra-dół). Na przestudzone naleśniki nałóż farsz oraz po 1 łyżce sera. Naleśniki zroluj lub złóż w koperty. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Wyłóż na wierzch sos i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 10 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy