Naleśniki z truskawkami
Składniki
500 g truskawek
3 jajka
500 ml mleka
2 i ½ szklanki mąki
3 łyżki cukru
15 g cukru waniliowego
200 ml kwaśnej śmietany
5 łyżek oleju
sól
Opis

Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem, łyżką oleju, mąką i cukrem waniliowym. Posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z białek. Z powstałej masy formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki na każdej ze stron do momentu, kiedy się zrumienią.

Truskawki zmiksuj z cukrem. Posmaruj placki masą truskawkową i zawiń w rulon lub zrób trójkąt. Lekko podsmaż. Polej kwaśną śmietaną i obsyp cukrem. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi truskawkami.

Zamiast truskawek możesz użyć dżemu. Naleśniki można też posypać brązowym cukrem i cynamonem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje