Przepisy Naleśniki z szynką w sosie bolońskim
Składniki
125 g mąki pszennej
2 jajka
1/4 litra mleka
1 łyżka margaryny
2 garście pestek dyni
1 mała łyżeczka oliwy
przyprawy: sól
Sos boloński na nadzienie:
100 g wołowiny mielonej
50 g boczku wędzonego
1 cebula
1 marchewka
250 g pieczarek
200 g szynki
1 łyżka margaryny
30 g masła
1/8 litra rosołu (może być instant)
1 kieliszek czerwonego wina
1 łyżka oliwy
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
nać pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Marchewkę obierz, umyj i podgotuj (ok. 10 min). Boczek pokrój w szerokie plastry. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z boczkiem. Wszystko razem podsmaż na oliwie, dodając wyciśnięty czosnek.

Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce, szynkę drobno pokrój w kosteczkę. Na rozgrzanej margarynie duś grzyby z szynką przez ok. 15 min. 

Na innej patelni krótko obsmaż na maśle wołowinę z posiekaną cebulką. Wymieszaj z boczkiem i marchewką. Dodaj wcześniej uduszone pieczarki z szynką. Oprósz mąką, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, wino oraz rosół. Gotuj ok. 30 min, podlewając wodą. Przypraw solą i pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj pietruszkę.

Przygotuj naleśniki: białka ubij na sztywno. Roztrzep żółtka z mlekiem i szczyptą soli. Powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając. Odstaw ciasto na ok. 10 min (ciasto musi "odpocząć"), a następnie dodaj ubite białko i wymieszaj. Usmaż na margarynie ok. 6 naleśników.

Kładź nadzienie na naleśniki i zawijaj w ruloniki. Pestki podsmaż na oliwie z solą i posyp nimi naleśniki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
15 min.
Desery
4 miesięcy temu
255 min.
Przystawki
4 miesięcy temu
20 min.
Napoje