Przepisy Naleśniki z porzeczkami

Składniki

175 g czarnych porzeczek
175 g czerwonych porzeczek
3 jajka
500 ml mleka
szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
15 g cukru waniliowego
200 ml śmietany gęstej (kwaśnej)
5 łyżek oleju słonecznikowego
sól

Opis

Jajka umyj, rozbij i oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem, łyżką oleju, mąką i cukrem waniliowym. Następnie posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z białek. Ciasto pozostaw kilkanaście minut, aby "odpoczęło". Patelnię lekko natłuść przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego w oleju. 

Z ciasta formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki na każdej ze stron do momentu, kiedy się zarumienią. Następnie przy pomocy foremek do ciast wykrój w naleśnikach fantazyjne kształty.

Porzeczki umyj, przebierz i oberwij z szypułek. Przełóż 3 - 4 naleśniki świeżymi owocami i kwaśną śmietaną. Udekoruj przesianym cukrem pudrem i listkiem mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Nasza cena

1 / 3