Naleśniki z mięsem
Składniki
Ciasto:
1 szkl. mleka
1 jajko
1 szkl. mąki
1/2 szkl. wody
przyprawy: sól
Nadzienie:
300 g ugotowanego mięsa (np. z rosołu)
1 czerstwa kajzerka
1/2 szkl. mleka
1 duża cebula
kilka łyżek oleju
przyprawy: sól, pieprz
Panierka:
2 jajka
1/2 szkl. bułki tartej
Opis

Przygotuj ciasto: mleko rozmieszaj z jajkami i wodą, dodaj mąkę, sól i zmiksuj. Ciasto odstaw na ok. 20 min, aby odpoczęło, a następnie jeszcze raz wymieszaj. Patelnię posmaruj olejem, najlepiej za pomocą nasączonego tłuszczem ręcznika papierowego. Na patelnię wlewaj ciasto łyżką do zupy, rozprowadź na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron aż naleśnik się zarumieni. Usmażone odkładaj na talerz.

Przygotuj nadzienie: kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Mięso zmiel wraz z kajzerką. Cebulę podsmaż na 1 łyżce oleju, posól, dodaj pieprz i przełóż do mięsa, następnie wymieszaj.

Nadzienie nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulon. Jajka rozmąć, bułkę wysyp na duży talerz. Panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE naleśniki w rozmąconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki na rumiano. Podawaj je z sosem grzybowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Zupy