Przepisy Naleśniki orzechowe z kremem i owocami
Składniki
Ciasto na naleśniki:
1/2 szkl. orzechów laskowych łuskanych
1 jajko
1 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oleju roślinnego
szczypta soli
Nadzienie:
125 g serka mascarpone
50 g serka waniliowego
100 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
owoce do dekoracji: kilka truskawek, melon, pitaja (smoczy owoc), mango
listki mięty
Opis

Orzechy pokrusz i zmiksuj. Mleko przelej do obszernej miski, wbij jajko, dodaj gazowaną wodę i szczyptę soli – ubij mieszadłem, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wsypuj powoli mąkę i zmiksowane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zanim zaczniesz smażyć naleśniki odczekaj 10 min, aby ciasto odpoczęło.

Przygotuj nadzienie: śmietankę ubij wraz z 2 łyżkami cukru pudru, dodaj serki: mascarpone i waniliowy – wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy.

Na patelnię wlej łyżkę oleju roślinnego i rozprowadź dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z obu stron. Przygotuj talerz – układaj na nim naleśniki jeden na drugim. Każdy placek faszeruj przygotowanym kremem, dodając kawałki owoców. Naleśniki udekoruj listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Napoje
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne