Nadziewane morele orzechami włoskimi z imbirem
Składniki
250 g suszonych moreli
150 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 g masła
2 g imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
Opis

Owoce (morele powinny być jasne, miękkie i aromatyczne) zalej wrzątkiem i zostaw na ok. 10 min, aby zmiękły.

Przygotuj nadzienie orzechowe: zmiel lub drobno posiekaj orzechy włoskie. Odłóż na później 2-3 łyżki. Resztę wymieszaj z miodem i cynamonem, a następnie podgrzej w rondelku. Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do orzechów. Nadzienie orzechowe wymieszaj z masłem, tak aby się swobodnie rozpuściło.

Odsącz morele z wody. Palcem wyczuj miejsce po pestce i delikatnie odkryj warstwę. W miejsce pestki za pomocą rękawa cukierniczego do szprycowania z wąską końcówką lub łyżeczką nałóż nadzienie. Morele obtocz w mielonych zmielonych, wcześniej odłożonych orzechach. Słodkie przekąski poukładaj na półmisku i dekoruj kilkoma kroplami miodu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne