Nachos z sosem
Składniki
6–8 gotowych placków tortilli
200 g twarożku
150 ml jogurtu naturalnego
150 ml sosu pomidorowego
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 posiekany pęczek bazylii
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Piekarnik rozgrzej do 190°. Oliwę wymieszaj z suchymi przyprawami i delikatnie dopraw solą i pieprzem (nie za dużo, ponieważ placki są już lekko słone). Gotową miksturą posmaruj placki tortilli z jednej strony. Każdy placek podziel na ćwiartki. Każdą ćwiartkę potnij na kilka trójkątów.

Ułóż trójkąty pojedynczą warstwą na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika, dosłownie na 3–5 minut. Uważaj, cienkie płaty ciasta pieką się bardzo szybko i łatwo mogą się przypalić. Upieczone nachos wystudź na metalowej kratce, w ten sposób zachowają swoją chrupkość.

Twarożek wymieszaj z jogurtem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Do sosu pomidorowego dodaj ocet balsamiczny i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.

Nachos podawaj z razem z dipami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne