Muszle z ricottą na pomidorowej pierzynce
Składniki
30 muszli makaronowych (conchiglioni)
250 g ricotty
1 kulka mozzarelli
1 puszka pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku
doniczka świeżej bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1 czerwona cebula
3-4 łyżki gęstej śmietany
2-3 łyżki natki pietruszki
5 dag sera Pecorino lub parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: pomidory, czosnek, 1/3 doniczki bazylii, oregano, oliwę, sól i pieprz zmiksuj blenderem. Sos wylej do naczynia żaroodpornego.

Ricottę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, śmietanę, pietruszkę i posiekaną 1/2 doniczki bazylii wymieszaj.

Muszle ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE wg instrukcji na opakowaniu. Mozzarellę pokrój w ok. 1-centymetrową kostkę. Muszle nadziewaj 1 łyżeczką farszu i kostka mozzarelli, układaj delikatnie na sosie pomidorowym. Piecz 30 minut w temperaturze 180°. Gotowe muszle posyp tartym serem Pecorino.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy