Przepisy Muszle makaronowe z cukinią pod beszamelem

Składniki

1 opakowanie makaronu muszli (20 sztuk makaronu conchiglioni Tesco)
15 dag boczku wędzonego surowego
3 cukinie (nieduże)
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz kolorowy (świeżo mielony)
1 szczypta soli
2 szczypty gałki muszkatołowej
Sos:
50 g mąki pszennej (zrumienionej)
50 g masła
400 ml mleka
4 jajka (żółtka)
1 natka pietruszki
1 cytryna (sok z połowy cytryny)
1 kostka bulionu drobiowego
1 szczypta gałki muszkatołowej
pieprz czarny mielony
sól
Do posypania:
10 dag parmezanu (lub grana padano)
natka pietruszki

Opis

Conchiglioni Tesco gotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE zgodnie z przepisem na opakowaniu.  

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż. Cukinie pokrój w cieniutkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Posól i odstaw na 15 minut, a następnie odlej nadmiar wody. Wsyp do boczku i dodaj czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Całość podduś ok. 10 min na oliwie z oliwek. Farsz cukiniowy wystudź i następnie nakładaj do muszli – 1 łyżka na 1 muszlę.

Piekarnik nagrzej do 200º i w międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. 50 g mąki zrumień na złoto. Do garnka wlej 400 ml mąki, dodaj 4 żółtka, wsyp zrumienioną mąkę, dodaj kostkę rosołową Tesco, 50 g masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wszystko zagotuj. Następnie dodaj sok z połowy cytryny i posiekaną natkę pietruszki.

Nafaszerowane muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej beszamelem. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º. Po wyjęciu posyp serem i listkami świeżej pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem