Przepisy Mus z zielonej herbaty
Składniki
​4 łyżki zielonej herbaty jaśminowej
200 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
150 ml sorbetu owocowego
listki mięty lub melisy
Sposób przygotowania
1
Do małego garnuszka wlej mleko i śmietankę. Dosyp herbatę i cukier. Całość powoli podgrzewaj na małym gazie, cały czas mieszając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
2
Kiedy śmietana z mlekiem lekko zaczną bulgotać, zamieszaj całość jeszcze raz i zestaw z ognia. Zostaw na kilka minut częściowo przykryte. Następnie odcedź fusy na sitku, a płyn jeszcze raz podgrzej (nie gotuj!).
3
Do gorącego, ale nie wrzącego płynu wsyp żelatynę i dokładnie rozmieszaj.
4
Rozlej mieszaninę do pucharków i ostudź do temperatury pokojowej, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
5
Kiedy deser stężeje, do każdego pucharka dołóż porcję sorbetu i świeże listki mięty lub melisy.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje