Przepisy Mus z szampana
Składniki
4 żółtka
200 ml szampana
100 g cukru pudru
9 g żelatyny
250 ml kremówki
świeże maliny
złota posypka
Opis

Żelatynę zalewamy 50 ml szampana i odstawiamy.

W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem około 5 minut, aż masa stanie się prawie biała i puszysta. Miskę ustawiamy w kąpieli wodnej, dolewamy pozostałego szampana i stale miksując, podgrzewamy, aż masa podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć.

Zestawiamy miskę znad garnka z wodą i odstawiamy na bok, miksując jeszcze przez chwilę.

Do gorącej wody wstawiamy miseczkę z namoczoną żelatyną i czekamy, aż się rozpuści. Do żelatyny dodajemy nieco jajecznej mikstury, mieszamy, a następnie całość łączymy z pozostałą częścią.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Ostrożnie, przy pomocy łyżki dodajemy ją do reszty składników i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Gotową masą napełniamy kieliszki do szampana i wkładamy do lodówki do stężenia.

Desery dekorujemy np. świeżymi malinami i złotą posypką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje