Mus z krewetek z serkiem mascarpone
Składniki
10 krewetek
4 kopiaste łyżki zielonego groszku z puszki (ok. ½ puszki)
2 duże łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
4 ząbki czosnku
1/3 ogórka zielonego
1 łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Krewetki umyj i obierz. Jeżeli są zamrożone, zanurz je na chwilkę we wrzątku i odsącz z wody. Krewetki ułóż na folii do pieczenia, posyp solą i piecz z łyżką masła przez ok. 5 min w temp. 200°.

W tym czasie obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę do czosnku. Pokrój w plastry zielonego ogórka, posiekaj pietruszkę i szczypior.

Wyjmij krewetki z piekarnika, lekko ostudź i zmiksuj z zieleniną, ogórkiem, serkiem mascarpone i groszkiem. Na koniec dodaj wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość wyłóż do miseczki.

Mus najlepiej smakuje z pumperniklem. Możesz go też serwować z sucharkami lub krakersami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
3 tygodni temu
10 min.
Napoje