Mus z jabłek i dyni
Składniki
2 kg jabłek
1 kg dyni
100 ml soku pomarańczowego
300 g cukru
1 łyżka świeżo startego imbiru
ziarenka z 1 laski wanilii
Opis

Dynię wypestkuj i wstaw na godzinę do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po upieczeniu wyciągnij miąższ ze skórki, odrzucając przypieczone części. Zmiksuj dyniowy miąższ w blenderze.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Wrzuć do garnka, dodaj cukier i sok pomarańczowy. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodaj zmiksowaną dynię i przyprawy. Gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Zmiksuj całość, jeszcze raz zagotuj i przełóż do wyparzonych słoiczków.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje