Mus z bakłażanów
Składniki
1 kg bakłażanów
2 łyżki soku z cytryny
1 pokrojona cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej pietruszki
100 ml oliwy
8 czarnych oliwek
przyprawy: sól i pieprz
Opis

Bakłażany piecz w całości przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°. Gdy skórka zbrązowieje, przekrój je na pół i wydrąż łyżką miąższ. Wydrążony miąższ skrop cytryną, a następnie zmiksuj go z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Przypraw solą oraz pieprzem. Obok podaj czarne oliwki na wykałaczkach. Mus podawaj dobrze schłodzony jako dodatek do krakersów, chleba lub koreczków.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery