Mus cytrynowy z malinami i biszkoptem
Składniki
120 g cukru
3 cytryny
3 jajka
100 g masła
200 ml śmietany 30%
300 g malin (świeżych lub mrożonych)
cukier do smaku
kilka biszkoptów
opcjonalnie: posypka do dekoracji
Opis

Cytryny myjemy w gorącej wodzie, ścieramy z nich skórkę i przekładamy do sporej miski (będziemy jej używać do kąpieli wodnej). Sok z cytryn wyciskamy przez sitko i dodajemy do skórki. Do cytryny dodajemy jajka i cukier i całość roztrzepujemy przy pomocy trzepaczki.

W garnku zagotowujemy odrobinę wody, następnie na garnku ustawiamy miskę i całość mieszamy, aż masa zrobi się gorąca.

Zmniejszamy ogień i do masy dodajemy po jednej łyżce masła, każdorazowo mieszając krem, aż masło się całkowicie rozpuści. Gdy dodamy całe masło, nie przestając mieszać, podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie wrzucamy do rondelka maliny i gotujemy, aż się rozpadną. Słodzimy do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze parę minut, aż maliny lekko zgęstnieją.

Gdy masa cytrynowa będzie całkowicie przestudzona, ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany dodajemy cytrynowy krem i miksujemy, aż składniki się połączą.

Na dno pucharków kruszymy biszkopty. Na wierzch nakładamy po 2-3 łyżeczki malin.

Krem cytrynowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch deserów (jeśli krem jest zbyt rzadki, możecie wcześniej go schłodzić w lodówce).

Opcjonalnie dekorujemy wierzch posypką.

Podajemy schłodzone.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne