Muffiny z czekoladowym motylem
Składniki
Muffiny:
200 g białej czekolady
375 ml mleka
160 g masła
2 jajka
375 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Motyle:
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
20 ml śmietanki 30%
50 g wiórków kokosowych
papier do pieczenia
mocny woreczek śniadaniowy
Sposób przygotowania
1
Posiekaj 100 g białej czekolady i wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami ciasta. Masło rozpuść, a jajka rozbełtaj z mlekiem. Wlej płyn do suchych składników i wymieszaj łopatką. Mieszaj tylko do połączenia składników.
2
Nałóż porcje ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na 25–30 minut.
3
Na kartce papieru narysuj kształt skrzydeł motyla, prawego i lewego oddzielnie. Gorzką czekoladę połam i wraz ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną czekoladę przełóż do woreczka śniadaniowego i zawiąż.
4
Na szablon nałóż papier do pieczenia. Obetnij końcówkę woreczka z czekoladą i stopniowo wyciskając masę na papier narysuj 16 par skrzydeł. Odłóż papier z czekoladowymi rysunkami w chłodne miejsce do stężenia.
5
Papier do pieczenia złóż w harmonijkę szerokości mniej więcej przygotowanych skrzydeł motyli. Ułóż stwardniałe skrzydełka na rozłożonej harmonijce i zalej miejsca, w których się łączą połówki płynną czekoladą. Ponownie odstaw do wystygnięcia. Rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA białą czekoladę i polej nią wystudzone muffiny. Posyp wiórkami kokosowymi. Do lepkiej jeszcze białej czekolady przyklej motyle.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy