Muffiny czekoladowe
Składniki
150 g czekolady 
150 g masła 
2 duże jajka 
170 ml mleka 
30 g kakao 
300 g mąki 
190 g cukru brązowego 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody 
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
1
Piekarnik nagrzej do 190°. Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj czekoladę.
2
Zmiksuj mleko z jajkami. Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj do mąki cukier.  
3
Do suchych składników dodaj mleko z jajkami i masło. Lekko zamieszaj miotełką i od razu dodaj czekoladę. Ciasto nie powinno być zbyt dokładnie wymieszane.  
4
Do wyłożonej papilotkami formy na muffiny wyłóż łyżką do lodów porcje ciasta. Łyżkę wcześniej posmaruj olejem – ułatwi to nakładanie. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i ostudź na kratce.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne