Muffinki z borówkami
Składniki
1 szklanka borówek
1 jajko
½ szklanki mleka (120 ml)
50 g roztopionego masła (¼ kostki)
12 łyżek brązowego cukru
40 g cukru
1 i 1/4 kubka mąki (150 g)
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
płatki migdałów
szczypta soli
Opis

Składniki podziel na suche i mokre. 

W jednej misce dokładnie wymieszaj mokre składniki: 1 jajko (ubite wcześniej), 1/2 szklanki mleka oraz 1/4 roztopionej kostki masła. 

Do drugiego naczynia przesiej 150 g mąki, dodaj 12 łyżek brązowego cukru, 40 g cukru białego, 1,5 łyżki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. 

Następnie wlej do miski z suchymi składnikami mokre składniki i wymieszaj (nie na gładką masę). Przełóż łyżeczką masę do natłuszczonej formy do ciasteczek lub papilotek tak, aby wypełnić każdą z nich do dwóch trzecich wysokości. 

Borówki umyj, osusz i włóż w muffiny. Posyp babeczki płatkami migdałów. Całość piecz w temp. 200° C przez ok. 30 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje