Przepisy Muffinki flamingi
Składniki
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml maślanki
różowy barwnik spożywczy
Na krem:
300 g mascarpone
120 g cukru pudru
70 g musu truskawkowego
Opis

Masło ucieramy z cukrem, aż będzie jasne i lekkie. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, każdorazowo czekając, aż poprzednie połączy się z pozostałymi składnikami.

Dodajemy ekstrakt waniliowy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do pozostałych składników.

Na koniec dodajemy maślankę, a gdy składniki się dobrze wymieszają, dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego, aż uzyskamy jasnoróżowy kolor ciasta.

Ciasto nakładamy do formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W międzyczasie mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego sera dodajemy mus truskawkowy i miksujemy, aż składniki się połączą.

Gdy muffiny będą zimne, smarujemy ich wierzch różowym kremem. Na czubku zatkamy dla dekoracji papierowego flaminga.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy