Przepisy Muffinki flamingi

Składniki

200 g masła (w temperaturze pokojowej)
200 g cukru
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml maślanki
1 opakowanie barwnika spożywczego różowego
Na krem:
300 g mascarpone
120 g cukru pudru
70 g musu truskawkowego

Opis

Masło ucieramy z cukrem, aż będzie jasne i lekkie. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, każdorazowo czekając, aż poprzednie połączy się z pozostałymi składnikami.

Dodajemy ekstrakt waniliowy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do pozostałych składników.

Na koniec dodajemy maślankę, a gdy składniki się dobrze wymieszają, dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego, aż uzyskamy jasnoróżowy kolor ciasta.

Ciasto nakładamy do formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W międzyczasie mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego sera dodajemy mus truskawkowy i miksujemy, aż składniki się połączą.

Gdy muffiny będą zimne, smarujemy ich wierzch różowym kremem. Na czubku zatkamy dla dekoracji papierowego flaminga.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8