Przepisy Mostek wołowy pieczony na grillu z sosem cytrynowym i grillowanym awokado
Składniki
mostek wołowy, przynajmniej 2-3 kg
skóra ze słoniną z wieprzowego boczku
po paczce mielonego kuminu, kolendry, wędzonej papryki, czosnku granulowanego, suszonej cebuli, chili, cukier brązowy muscovado
sól i pieprz
500 ml jogurtu greckiego
kilka cytryn
kilka awokado
natka pietruszki i szczypiorek
oliwa
Opis

Żeby prawidłowo upiec taki mostek, trzeba posiadać najlepiej grill ceramiczny. Można też zrobić to mięso w piekarniku. Wołowinę natrzyj przyprawami, solą i pieprzem. Możesz dodać trochę oliwy, żeby przyprawy lepiej przylegały. Zostaw mostek najlepiej na 2-3 dni w lodówce. W dzień pieczenia rozgrzej grill na maksymalny ogień i grilluj z każdej strony do osiągnięcia przyrumienienia i zamknięcia porów. Odstaw na bok. Pozwól grillowi trochę się wypalić. Zamknij dopływ powietrza i dorzuć kilka grubych kawałków węgla drzewnego. Mięso przykryj skórą z boczku i owiń w 6 warstw grubej folii aluminiowej. Na ruszcie połóż jakieś naczynie lub blaszkę, żeby ogień nie miał bezpośredniego kontaktu z mięsem. Na tym połóż „zawiniątko” i zamknij grilla na całą noc. Pamiętaj, żeby grill powoli się tlił, a nie mocno palił. Z rana mięso powinno być gotowe i rwać się bez problemów.

Przed podaniem przygotuj sos cytrynowy, który wykonasz, mieszając jogurt grecki ze skórką z jednej cytryny, bardzo drobno posiekaną i sokiem z dwóch cytryn. Dodaj też sól i pieprz. Jako dodatek polecam grillowane awokado. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Ponacinaj wewnątrz w kostkę, nie naruszając skórki. Skrop sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Grilluj kilka minut. Podawaj porcję szarpanej wołowiny w towarzystwie sosu, siekanej pietruszki, szczypiorku i grillowanego awokado.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje