Przepisy Morszczuk z jajkami

Składniki

500 g filetu z morszczuka
2 cebule
2 cytryny
2 jajka (na twardo)
½ pęczka natki pietruszki
50 g masła

Opis

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min od momentu wrzenia). Filet ryby opłucz pod wodą i osusz. Następnie natrzyj solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym poukładaj filety i obłóż masłem. Cebulę obierz i umyj, a cytrynę sparz gorącą wodą. Cebulę i cytrynę pokrój w krążki. Poukładaj je następnie wokół ryby. Całość dopraw solą i pieprzem i przykryj folią aluminiową. Rybę piecz ok. 25 min w temp. 200°. Pod koniec pieczenia odchyl folię, aby ryba się zarumieniła. Przed podaniem zetrzyj na tarce z małymi oczkami jajka, wymieszaj je z pietruszką i posyp rybę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem