Młode ziemniaczki pieczone z kremem balsamicznym
Składniki
400 g młodych ziemniaków 
1 cebula 
2 gałązki rozmarynu 
40 ml oliwy 
30 g octu balsamicznego krem 
100 g gorgonzoli
Opis

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki. Obierz cebulkę i pokrój w piórka. W miejsce wymieszaj ziemniaki z cebulką, listkami rozmarynu i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec wlej ocet balsamiczny i całość wymieszaj. 

Naczynie żaroodpornego wyłóż papierem do pieczenia i na nim rozłóż zamarynowane ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do temp. 180–190˚C i wstaw formę do pieczenia na ok. 40 minut. Warto mieszać co jakiś czas ziemniaki, aby równomiernie się zrumieniły. Pod koniec pieczenia, czyli na ostatnie 5 minut, na ziemniaki poukładaj kawałki sera gorgonzola. Wstaw ponownie do zapieczenia. Podawaj natychmiast jeszcze bardzo gorące.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje