Młoda kapustka z koperkiem
Składniki
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
sok z ¼ cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
mała garść majeranku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Kapustę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć kapustę i dolej pół szklanki wody. Dodaj majeranek, sól i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem przez ok. 45 min, często mieszając. Pod koniec duszenia dodaj posiekany koperek i sok z cytryny. Zdejmij z ognia i lekko wystudź. Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do kapusty, a następnie zagotuj. Ponownie zdejmij z ognia i dodaj lekko posoloną wcześniej śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem żytnim, młodymi ziemniakami lub jako dodatek do dań mięsnych.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy