Mix krewetkowy na cieście francuskim z kremem z awokado
Składniki
​1 op. ciasta francuskiego
4 jajka
300 g krewetek
3 ząbki czosnku
1 ogórek wężowy
masło
1 op. roszponki
majonez
1 awokado
1 cytryna
1 łyżka śmietany 18%
sałata
opcjonalnie: koperek, pietruszka lub świeże zioła
sól, pieprz
Opis

Z ciasta francuskiego wytnij 8 kwadratów o wymiarach ok. 8x8 cm. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości ok. 1,5 cm. Brzegi kwadratów posmaruj roztrzepanym jajkiem i na każdym ułóż paski (tak, aby powstały „ramki” kwadratów). Aby ciasto nie wyrosło za bardzo, na środku każdego kwadratu połóż coś ciężkiego (np. foremki do ciastek). Gotowe ciasto piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 200°. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Przygotuj mix krewetkowy: surowe, obrane krewetki posól, popieprz i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 3 jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ogórka obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Krewetki smaż na maśle przez ok. 3-4 minuty. Ostudź je i pokrój na mniejsze części. 8 sztuk pozostaw do dekoracji.

Pokrojone krewetki, jajka i ogórek wymieszaj, dodaj liście roszponki porwane na mniejsze kawałki oraz 1 łyżeczkę majonezu, dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj krem z awokado: obierz owoc ze skórki, wyjmij pestkę i rozdrobnij blenderem na jednolitą masę. Aby masa nie ściemniała, szybko dodaj sok z połówki cytryny. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę majonezu, śmietanę i drobno posiekane świeże zioła.

Na każdy kwadrat z ciasta francuskiego połóż liść sałaty (zapobiegnie to przemoknięciu ciasta), mix krewetkowy, krem z awokado i krewetkę. Można ozdobić gałązką koperku, pietruszki lub ziół.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne