Miodownik świąteczny
Składniki
500 ml miodu płynnego
250 ml wody
100 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników (przyprawa korzenna)
250 g margaryny
5 jajek
100 g zmielonych orzechów
3 i ½ szklanki mąki
3 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g margaryny do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej
orzechy włoskie do posypania polewy
Masa:
½ litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
Opis

Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.  Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki.

Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.

Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery