Przepisy Minitorcik bezowy z karmelizowanym rabarbarem
Składniki
Bezy:
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
100 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Karmelizowany rabarbar:
4 czerwone łodygi rabarbaru
30 g cukru pudru
30 g brązowego cukru
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
1
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo przesiany cukier puder. Kiedy masa stanie się sztywna i połyskliwa, dodaj sok z cytryny. Zakończ miksowanie. Dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wymieszaj masę szpatułką. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż pianę na trzy okręgi (ok. 18 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120° na termoobiegu na 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu zostaw bezy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. 
2
Rabarbar umyj i odetnij końcówki. Pokrój na 4 cm kawałki. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp cukier puder i cukier brązowy. Wrzuć kawałki rabarbaru. Dopóki rabarbar nie puści soku, możesz mieszać go łyżką, potem poruszając tylko energicznie patelnią poczekaj, aż sok zredukuje się do minimum. Dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści i zdejmij rabarbar z ognia. Rabarbar i bezy najlepiej przygotuj na dzień przed podaniem deseru.
3
Tuż przed podaniem utrzyj serek mascarpone ze skórką pomarańczową i wymieszaj z ubitą z cukrem pudrem śmietanką. Bezy przełóż kremem i zimnym rabarbarem. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 22.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
30 min.
Przystawki
4 miesięcy temu
30 min.
Przystawki
4 miesięcy temu
60 min.
Dania główne
4 miesięcy temu
20 min.
Napoje