Przepisy Minitarty z kawiorem

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
½ kostki masła
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
5 łyżek wody (zimnej)
1 jajko (do smarowania)
Farsz:
100 g twarogu półtłustego
1 łyżka śmietany kremówki
1 jajko
2 ząbki czosnku
100 g kawioru czerwonego z łososia
30 g kawioru czarnego
2 łyżki śmietany gęstej

Opis

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, masło pokrój w kosteczkę i włóż do mąki. Następnie rozetrzyj razem w palcach na wiórki. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, dodaj wodę, po czym zagnieć ciasto tak, aby było gładkie, a masło wyraźnie połączyło się z mąką (w razie potrzeby, dodaj wody). Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Na stolnicy posypanej delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2,5 mm i wytnij w nim kwadraty nieco większe od foremek na ciastka. Porcją ciasta wyłóż foremki wcześniej posmarowane masłem i oprószone mąką. Nadmiar wystający poza rant foremki usuń, ciastka posmaruj rozbełtanym jajkiem. Ciasto nakłuj wykałaczką w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 5 min.

Przygotuj farsz: twaróg zmiksuj z gęstą śmietaną i śmietaną słodką, dodaj zgnieciony czosnek i 1 rozbełtane jajko. Wszytko wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Minitarty wyjmij z piekarnika, nadziej farszem i wstaw ponownie do zapieczenia. Temperaturę zmniejsz do 170° i piecz ok. 20 min, aż farsz zacznie rosnąć, a ciasto się rumienić. Wyłącz piekarnik i poczekaj chwilkę, nie otwieraj od razu piekarnika. Ciepłe tarty wyłóż na talerz, dodaj na wierzch po łyżce kawioru z łososia i kapkę kawioru czarnego, udekoruj koperkiem. Podawaj.

Uwaga: do farszu możesz dodać 1/3 kopru włoskiego i zmiksować go z resztą składników farszu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem