Przepisy Minitarty z kalafiorem i suszonymi pomidorami
Składniki
1 nieduży kalafior
6 suszonych pomidorów z zalewy
125 g zółtego sera gouda
1 duże jajko
1 łyżeczka papryki w płatkach
sól
Kruche ciasto:
100 g zimnego masła
200 g mąki
1 łyżka tymianku
1/2 łyżeczki soli
50 ml zimnej wody
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
1
Mąkę, tymianek i sól wysyp na stolnicę. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki. Całość posiekaj nożem lekko mieszając, następnie dodaj wodę i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
2
W czasie kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj farsz. Kalafiora opłucz i podziel na mniejsze różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Pokrój kalafiora na mniejsze kawałki.
3
Suszone pomidory pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na grubej tarce. Pomidory i ser dodaj do kalafiora. Całość posól, dodaj paprykę, jajko i wymieszaj.
4
Po godzinie chłodzenia wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Małe foremki do tart (o średnicy 11 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Tak przygotowane foremki wyłóż rozwałkowanym ciastem. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Wstaw foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190° na 20 minut. Ciasto powinno stać się lekko złote.
5
Do podpieczonych tart nałóż farsz i ponownie wstaw je do piekarnika. Opiekaj je jeszcze przez 10–15 minut.
6
 Podawaj na ciepło.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne