Przepisy Minitarta w karmelu z figami i oliwkami

Składniki

1 op. ciasta francuskiego 

5 fig 

100 g cukru 

40 g masła 

1 łyżeczka cynamonu 

1/2 laski wanilii 

50 ml białego wina 

50 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania

 alt=
1

Rozłóż na blacie ciasto francuskie i wytnij formą od tarty krążki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Ciasto włóż do form tarty i dociśnij brzegi, Wstaw do podpieczenia w piekarniku na 5 min tak, by spody się wypiekły.  

 alt=
2

W tym czasie pokrój figi na ćwiartki, a czarne oliwki na połówki. W rondelku rozgrzej cukier na lekki karmel. Jak tylko zacznie się topić, dodaj masło, wanilię i białe wino. Gotuj karmel powoli, aż całkowicie się rozpuści. Potem odstaw gorący karmel.

 alt=
3

Wyjmij spody z piekarnika i ułóż na nich dekoracyjnie figi. Pomiędzy owoce powkładaj oliwki. Posyp tarty cynamonem. Łyżką rozlej karmel po owocach. Wstaw ponownie tarty do piekarnika, by owoce się zapiekły. Wystarczy ok. 15 min, a figi i oliwki przesiąkną karmelem. Wyjmij tarty do wystygnięcia i udekoruj przed podaniem listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4