Przepisy Miniszarlotki z miodem gryczanym, orzechami i żurawiną
Składniki
Ciasto:
500 g mąki krupczatki
100 g masła
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru
4 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 rozbełtane jajko do posmarowania szarlotek
Nadzienie:
750 g jabłek do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2–3 łyżki miodu gryczanego
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
Opis

Przygotuj ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane zimne masło. Zrób wgłębienie w mące i wbij jajko oraz żółtka, a następnie dodaj śmietanę. Wszystkie składniki wymieszaj i szybko wyrób. Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj je cienko i powycinaj krążki większe niż wgłębienia w foremce muffinkowej. Wyłóż ciastem otwory w foremce i nałóż do każdego łyżkę nadzienia. Znów rozwałkuj cienko ciasto i powycinaj krążki zamykające miniszarlotki. Połóż je na nadzienie i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w 180º ok. 25 minut. 

Przygotuj nadzienie: obierz jabłka i pokrój na drobne kawałki. Upraż jabłka w garnku do momentu, aż większość się rozpadnie (ok. 15 min). Dodaj cynamon, miód, orzechy, żurawinę i wszystko wymieszaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Desery