Przepisy Miniserniczki limonkowe w słoikach
Składniki
150 g cukru krystalicznego
3 łyżki skrobi kukurydzianej
250 ml soku z limonki lub z cytryny
2 jajka
3 łyżki masła
Sernik
220 g pokruszonych ciasteczek maślanych
50 g cukru krystalicznego
4 łyżki roztopionego masła
220 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
2 jajka
½ łyżeczki cukru waniliowego
Dekoracja
jagody dla smaku
liście mięty
Sposób przygotowania
1
Przygotowanie: W naczyniu żaroodpornym połącz cukier i skrobię z sokiem z limonki. Następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Doprowadź mieszankę do wrzenia, cały czas mieszając. Na małym ogniu, mieszaj przez około dwie minuty, dopóki całość nie nabierze konsystencji kremu.
2
Zdejmij z ognia, odczekaj trochę, dodaj masło i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i natnij widelcem małe otwory na jej powierzchni.
3
Pozostaw krem do ostygnięcia na około 8 godzin. Wskazówka: Krem możesz również zamrozić. W tej formie wytrzyma od 4 do 6 miesięcy.
4
Podstawa sernika: Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
5
W małej misce wymieszaj pokruszone herbatniki i roztopione masło.
6
Rozłóż mieszankę równomiernie w słoiczkach i wypoziomuj.
7
Zmiksuj serek mascarpone, masło (lub twaróg) oraz cukier na gładką masę. Dodaj jajka oraz cukier waniliowy i zmiksuj ponownie całość do momentu uzyskania jednolitego kremu. Wlej masę do słoiczków, wypełniając je po same brzegi.
8
Umieść słoiczki na tacy napełnionej ją wodą i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po wyjęciu z pieca pozostaw do ostygnięcia.
9
Po 8 godzinach chłodzenia posmaruj serniczki kremem ​​limonkowym i udekoruj owocami lub miętą.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4