Miniroladki z marchewki i kiełków pszenicy z sosem jogurtowo-miętowym
Składniki
garść kiełków pszenicy
3 marchewki
1 żółtko
3 kromki starego brązowego chleba
2 szalotki
3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub pinii
1 łyżeczka świeżego posiekanego chilli
1 pęczek świeżej bazylii
80 g moreli suszonych
przyprawy: sól, pieprz
Sos jogurtowo-miętowy:
225 ml jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej mięty
1 pęczek świeżego koperku
przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
1/2 szkl. oleju ryżowego do smażenia
kilka łyżek mąki do obtaczania
Opis


Morele zalej gorącą wodą, poczekaj aż lekko napęcznieją. Szalotki obierz i posiekaj drobno, podsmaż na oleju, aż się zarumienią. Marchewkę umyj i ugotuj na parze przez ok. 25 min.

Przygotuj sos miętowy: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekanym drobno czosnkiem oraz ziołami, dodaj sól i pieprz.

Gdy marchewka się ugotuje, ostudź ją delikatnie i jeszcze ciepłą obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do dużej miski, dodaj okruchy z chleba, szalotkę, kiełki pszenicy, morele, orzechy, jajko, chilli, posiekaną bazylię i przyprawy do smaku. Masę wymieszaj łyżką po czym zagnieć dłońmi. W wilgotnych dłoniach formuj małe roladki, obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju ryżowym, aż się zarumienią. Podawaj z kawałkiem cytryny do skrapiania i sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne