Miniquiche z łososiem i cukinią
Składniki
Ciasto:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
sól
Nadzienie:
100 g wędzonego łososia
1/2 pęczka szczypiorku
1/4 cukinii
250 ml śmietany 30%
2 jajka
4 łyżki parmezanu
pieprz
Opis

Przygotuj ciasto. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz je szybko z przesianą mąką, jajkiem, solą oraz wodą i zrób kruszonkę. Uformuj z niej wałek, zawiń w folię i przełóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Foremki wysmaruj masłem i przełóż do zamrażalnika. Po 10 minutach zrób jeszcze raz to samo.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Nadmiar ciasta odetnij. Przełóż foremki do lodówki na min. 30 minut. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, wysyp suchą fasolę i piecz 15 minut w temp. 180°C. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i przestudź.

Połącz śmietanę z jajkami, pokrojonym szczypiorkiem, parmezanem i pieprzem. Na dno foremek wyłóż pokrojonego łososia, wylej śmietanę, a na górze ułóż półplasterki cukinii. Piecz quiche w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 35 minut, do delikatnego zarumienienia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
1 tydzień temu
2 miesiące temu
30 min.
Desery