Przepisy Minipizzerinki z ciasta francuskiego
Składniki
300 ml letniego mleka
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
500 g mąki
Nadzienie
150 ml sosu pomidorowego
150 g rozdrobnionej Mozzarelli lub innego sera
2 łyżki przyprawy do pizzy
sól
Sposób przygotowania
1
Połącz wszystkie składniki ciasta i mieszaj je, aż uzyskasz masę o gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do miski, przykryj i pozwól mu urosnąć do dwukrotnie większego rozmiaru (około 60 do 90 minut).
2
Umieść ciasto na drewnianej desce i rozwałkuj je aż otrzymasz prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm.
3
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki nadzienia.
4
Rozwałkuj ciasto i pokrój na fragmenty o szerokości około 2,5 cm.
5
Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw na około godzinę.
6
Na koniec podgrzej piekarnik do 175°C i piecz przez około 25 - 30 minut aż pizzerinki się zezłocą. Pozwól im wystygnąć a następnie podawaj ze świeżym sokiem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4