Przepisy Minipizza z figami
Składniki
Ciasto:
500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania)
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki cukru
5 łyżek tymianku
3 łyżki oliwy (+ oliwa do posmarowania ciasta)
11/2 szkl. ciepłej wody
Dodatki:
2 op. gorgonzoli
200 g minimozzarelli
6–8 fig
200 g pomidorów koktajlowych
bazylia
Sposób przygotowania
1
Przygotuj ciasto. Zrób zaczyn: do szklanki z lekko ciepłą (nie gorącą!) wodą dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2
Dodaj do przesianej mąki zaczyn, resztę wody, sól i oliwę. 
3
Następnie dodaj drobno pokrojony tymianek. Wymieszaj składniki i dobrze wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
4
Nalej na rękę oliwę i posmaruj ze wszystkich stron ciasto. Odłóż ciasto do miski, przykryj ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od warunków termicznych trwa to 20–50 minut.
5
Figi pokrój na ósemki. Pomidorki pokrój na połówki.
6
Mozzarellę także poprzekrawaj na pół.
7
Ciasto rozwałkuj na małe placuszki. Użyj tyle cista, ile zmieści ci się na blaszce. Resztę ciasta pozostaw pod przykryciem w misce.
8
Ułóż na placuszkach gorgonzolę i mozzarellę, po 3 pomidorki i figi. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do 220°C przez ok. 20 minut do ładnego zezłocenia. Pizzę przed podaniem posyp parmezanem, bazylią i polej oliwą z oliwek.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne