Minipawlowe z porzeczkami
Składniki
3 jajka 
250 ml śmietanki 36% 
300 g porzeczek 
100 g cukru 
10 g cukru pudru 
4 g mąki ziemniaczanej
Opis

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wlej białka z jajek do wysokiego naczynia i zacznij ubijać mikserem. Kiedy piana zrobi się sztywna, wsyp powoli cukier i nie przerywaj ubijania. Kiedy z kolei masa zrobi się lśniąca, dosyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie zamieszaj. 

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż pianę na papier, starając się uformować z niej 3 w miarę możliwości regularne okręgi. Wstaw bezy do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140° i piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Upieczone bezy wystudź w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.  

Umyj porzeczki. Do wysokiego naczynia wlej śmietankę. Zacznij ubijać ją mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietanka osiągnie właściwą konsystencję, dodaj cukier puder i krótko zamieszaj. Wyłóż ubitą śmietanę na blaty bezowe i przykryj świeżymi porzeczkami. Podaj najpóźniej 30 min po przygotowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy